PERHATIAN
Mari lihat gambar GATHERING BERBUKA PUASA di Warisan, Putrajaya pada 18/9/08!
Latest topics
» fish oil sale
Thu 04 Aug 2011, 7:37 am by Guest

» Brown University Emergency Medicine Residency
Thu 04 Aug 2011, 3:14 am by Guest

» the benefit of fish oil
Tue 02 Aug 2011, 2:55 pm by Guest

» play casino online for free
Tue 02 Aug 2011, 1:06 pm by Guest

» смотреть гинекологический осмотр
Mon 01 Aug 2011, 6:55 am by Guest

» x-Hack hack you
Sun 31 Jul 2011, 10:48 pm by Guest

» Drug Schemata Prior
Sun 31 Jul 2011, 10:33 pm by Guest

» backlink checker backlinks service
Sun 31 Jul 2011, 8:57 am by Guest

» AppomiamictSS
Sat 30 Jul 2011, 2:10 am by Guest

Tahukah Anda?
Anda boleh customize profile anda dengan avatar dan signature.

Anda juga boleh set profile anda supaya menghantar email alert tentang aktiviti forum2 yang sedang anda layan.

Jangan lupa untuk set Timezone anda kepada GMT+8 supaya masa anda selaras dengan kami. Semua function ini boleh didapati di PROFILE.
Gallery



50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dyanadina on Thu 23 Oct 2008, 4:29 pm

korang buka la berita harian (Mutakhir)
sedih gile siutttttttt.........
avatar
dyanadina
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 10
Age : 34
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : BEA
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ida on Thu 23 Oct 2008, 5:03 pm

uuuwaaaaa..
aku dh mula rasa memulas perut baca topik tu..kite akan terlibat sama..tidaaaaaaakkkkk Mad
avatar
ida
Hardcore poster
Hardcore poster

Female Number of posts : 242
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam dan Khidmat Pengurusan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ida on Thu 23 Oct 2008, 5:04 pm

50,000 kakitangan awam kontrak mungkin diberhentikan

KUALA LUMPUR: Kira-kira 50,000 kakitangan awam yang berkhidmat secara kontrak mungkin ditamatkan perkhidmatan mereka menjelang akhir tahun ini berikutan kekangan kewangan kerajaan, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman.

Mereka adalah kakitangan yang kontrak disambungkan dari setahun ke setahun, yang berkhidmat di semua jabatan dan kementerian di seluruh negara, tidak menikmati kemudahan seperti yang diterima kakitangan awam tetap, tetapi melakukan tugas yang sama.

Omar memberitahu Bernama, Cuepacs tidak boleh menerima alasan kekangan kewangan, kerana kerajaan masih mampu mengekalkan perkhidmatan golongan ini.

Cuepacs, katanya telah menghantar rayuan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengekalkan kakitangan ini, yang kebanyakannya telah berkhidmat antara lima hingga 10 tahun malah terdapat yang berkhidmat lebih 20 tahun.

УCuepacs telah mencadangkan sama ada JPA mengambil semula pekerja ini atau menyerap mereka ke dalam kedudukan tetap,Ф kata Omar.

Beliau berkata isu ini akan dibincangkan pada persidangan perwakilan Cuepacs bulan depan. - Bernama
avatar
ida
Hardcore poster
Hardcore poster

Female Number of posts : 242
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam dan Khidmat Pengurusan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by Adiputra on Thu 23 Oct 2008, 11:07 pm

Yezza.. ini isu bes... mcm yg aku sebut dlm discussion.. aku tak yakin kerajaan yg memang dah kurang popular akan amek langkah kurang popular.. dan sekiranya downsizing ni dilakukan, kementerian2 banyak yg takle execute policies sebab nyata merata negara yg kementerian2 dan jabatan tak cukup org. So dorang tampung dgn pekerja kontrak. Dan kalau dia buang kita, lagi la teruk. Lumpuh trus...

Anyway.. aku rasa jengkel sket dengan kelewatan keputusan SPA.. maybe ada kait mengait dengan penurunan kadar pengambilan pekerja awam..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dyanadina on Fri 24 Oct 2008, 9:08 am

benda mcm ni mmg isu yg amat kita takuti..maklumla,baru je 4 bulan merasa gaji 2k..tup2 jdi mcm ni plak..sama2la kita berdoa agar kita tidak mnjadi insan2 yg malang..huhuhuhuhu...
avatar
dyanadina
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 10
Age : 34
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : BEA
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by mEnt@L_phoBia on Fri 24 Oct 2008, 9:46 am

huh..panas yang ku sanka ke petang rupnya hujan d tengah hari....uwaaaaaaa..patut hari nih aku bayar booking fee untuk kete...trus tak jadi.........apakan daya.....nikmat akan ditarik balik....Sad
avatar
mEnt@L_phoBia
HOT poster!
HOT poster!

Male Number of posts : 292
Age : 33
Kementerian : Bumi BPP
Bahagian : Menvari jodoh
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ila on Fri 24 Oct 2008, 9:48 am

hadoii..mende neh xjdik ag kn??
doa2 xmenjadik..
wisau akuh..
bru nk mrase jdik pgwai kerajaan..
da gini lak jdik nyee..hadoiii Mad
avatar
ila
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 8
Age : 34
Kementerian : kementerian kewangan malaysia
Bahagian : belanjawan
Registration date : 2008-09-18

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dayonagi83 on Fri 24 Oct 2008, 9:51 am

wei..mmg sedih la..
tp xkan kita nak melongo jer..
hope CUEPACS blh buat sesuatu..
aku pun bengang dgn SPA ni..
apasal la lmbt sgt result..
x kisah lah lulus ke x..
ntahlah..
nak b'suara saper la kita nie..
x b'suara mcm t'tindas jer..
avatar
dayonagi83
Awesome poster
Awesome poster

Female Number of posts : 175
Age : 34
Kementerian : MOF
Bahagian : Pengurusan Belanjawan
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by mEnt@L_phoBia on Fri 24 Oct 2008, 9:56 am

huh...aku tak meletak harapan tinggi..kene prepare for the worse..kat kontrak kita tuh ada tak cakap yang kita nih blh d terminate bebila aja/..kalo ada...mmg parahla kita...uwaaaaaaaaaaa
avatar
mEnt@L_phoBia
HOT poster!
HOT poster!

Male Number of posts : 292
Age : 33
Kementerian : Bumi BPP
Bahagian : Menvari jodoh
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ila on Fri 24 Oct 2008, 9:59 am

ala jen..
ko try la rapat ngn rahamat bivi lak..
mne taw ko ley adjuz ngn dye suh bwk isu neh ke atas..
law ko bsuare..kte sure ley bthn ag..
utk kwn2 an??hek3
lps 2 msty jase mu dkenang jen smpai akhir hayat..
hek3
fiza lak try adjuz ngn omar osman..hek3
ary 2 kn dye dok smeje ngn omar 2..
siap da bsuare skit msalah kte neh..huhuu
avatar
ila
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 8
Age : 34
Kementerian : kementerian kewangan malaysia
Bahagian : belanjawan
Registration date : 2008-09-18

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by pendekar mustar on Fri 24 Oct 2008, 10:04 am

aku pun rasa sedih gak ngan kenyataan nie

cuba korang bayangkan sekarang nie pengangguran kt negara nie dh meningkat.....di campur plak ngan penamatan khidmat kontark yg berjumlah 50 ribu menjadikan penambahan pengangguran....dan sudah pesti ini akan membebankan negara....maka demikian masalah inflasi akan terus meningkat...

aku harap satu keputusan yang bijak dapat d buat oleh CUEPACS dan kerajaan....

lagi satu cam ner yang dh berkhidmat lebih dari 5 atau lebih...sudah pasti mereka semua sudah berkeluarga......cam ner menyara anak bini nanti....

renung-renungkanlah bersama masalah ini......

pendekar mustar
Newbie
Newbie

Male Number of posts : 6
Age : 38
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : bahagian dasar saraan wang awam dan khidmat
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by fizah budget on Fri 24 Oct 2008, 10:07 am

Sedis tul lah...utk md.dah...dlm aggreement kta mmg ada mention yg kta leh terminate bile2 jer...so, diorg akan bg sebulan gaji..tu yang takut tue...apa lah nasib kta lepas nie agaknye...kat sape kta nk refer utk th status kta yg sebenar nie yerk...omar osman mmg ckp ada isu tntg peg.kontrak yang akan di bawa dlm meeting CUEPACS nnti...rasanye berita nie la yg dia maksudkan...aduii...sakitnye kepala memikirkannya...bru je 5bln merasa menjadi peg.kontrak dgn gaji 2k...rupa2nye hanya sekerat jln jerk...tp kta nie kontrak kem.kew...bkn dgn JPA...ada kemungkinan ke kta xtermasuk dlm golongan 50,000 tue???
avatar
fizah budget
Awesome poster
Awesome poster

Female Number of posts : 172
Age : 34
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Pengurusan Belanjawan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dayonagi83 on Fri 24 Oct 2008, 10:55 am

kalo la 'dia' mcm datuk latifah..
xyah org suruh,aku dah menangis rasanya dpn dia..
tp apakan daya ila,
dia xmcm yg previously..
huhuhu..sedih..
tp kan,penamatan kontrak tue..
t'msk yg PTD kontrak ke?..
kerajaan sekarang nie rsnya bkn setakat pening lalat dah tp dah tahap pening puting beliung..
napa Pak Lah nak letak jwtn awal?..
kalo dia msh pemimpin,sure benda ni x jdk..
alamat lps nie aku btl2 jd usahawan n peniaga gamaknya..
avatar
dayonagi83
Awesome poster
Awesome poster

Female Number of posts : 175
Age : 34
Kementerian : MOF
Bahagian : Pengurusan Belanjawan
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ida on Fri 24 Oct 2008, 10:55 am

huhu..aku plak dh terpikir beban hutang yg bakal aku pikul kalo kes ni btl2 jadik..sewa umh..kete..moto adik aku..duit utk maka ayah..nak makan ari2..uwaaa..mau jadik gilak ni...aku tau kite sume tak senang duduk skrg selagi kite tak tau mane kedudukan kite(means terlibat tak dlm isu ni)..so aku akan try tnye sesape kat bhgian aku yg bleh jawab isu cntrct 4 srvcs ni..tp jgn berharap sgt coz org2 yg sepatutnya handle menda ni(en.nizam n cik fara xde dah)..

same2 la kite berdoa ek..n kite ingat la yg "Tuhan xkan menguji seseorg hambanya jika hambanya itu tak mampu menghadapi ujian tersebut"(ayt cover nih..huhhu)
avatar
ida
Hardcore poster
Hardcore poster

Female Number of posts : 242
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam dan Khidmat Pengurusan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by pendekar mustar on Fri 24 Oct 2008, 11:18 am

cuma yang menajdi persoalan sekarang nie. jumlah 50 ribu itu adakah contract for service atau contract of service.......kalau lantikan JPA aku rasa kemungkinan ada sedikit kelebihan berbanding ngan kita yang dilantik oleh kementerian......apa pandangan korang?

minta penjelasan......

minta penjelasan....

pendekar mustar
Newbie
Newbie

Male Number of posts : 6
Age : 38
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : bahagian dasar saraan wang awam dan khidmat
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ida on Fri 24 Oct 2008, 11:31 am

Mereka adalah kakitangan yang kontrak disambungkan dari setahun ke setahun, yang berkhidmat di semua jabatan dan kementerian di seluruh negara, tidak menikmati kemudahan seperti yang diterima kakitangan awam tetap, tetapi melakukan tugas yang sama.


berdasarkan petikan kat atas tu..bos aku cakap kite tak perlu bimbang sgt coz kontrak kite 2tahun..tp..(ada tapi jugak) kite ni tergolong jugak dlm golongan mereka yg tidak menikmati kemudahan seperti yg diterima kakitangan tetap,ttp menjalankan tugas yg sama..

Cuepacs, katanya telah menghantar rayuan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengekalkan kakitangan ini, yang kebanyakannya telah berkhidmat antara lima hingga 10 tahun malah terdapat yang berkhidmat lebih 20 tahun.

УCuepacs telah mencadangkan sama ada JPA mengambil semula pekerja ini atau menyerap mereka ke dalam kedudukan tetap,Ф kata Omar.
[i]


yg petikan kat atas ni plak..aku tak sure la kite ni terlibat secara langsung atau tak ngan Jpa..lagipun,kite ni kntrk 4 servis..so kalo diaorg nak buang,..sure la kite dulu kan coz kite lantikan kementerian.baru 5 bulan lak tu(sorry..bukan nak tkut2 kan korang)lagipun kalo Cuepacs wat rayuan..sah2 la yg keje dh lame je diaorg serapkan..

tp ape2 skrg..kite kene cnfrmkan status kite dulu..baru bleh nak pikir lbh2..ape yg penting..kerjasama..try dptkan sebanyak mungkin info pasal ni..
avatar
ida
Hardcore poster
Hardcore poster

Female Number of posts : 242
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam dan Khidmat Pengurusan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by nEeyA_deEya on Fri 24 Oct 2008, 12:27 pm

apepun kena tunggu keputusan mesyuarat tu dulu kan..??
erm..betul kata adi..lau kerajaan amik jugak langkah memberhentikan pekerja kontrak ni, automatinye ekonomi negara akan lumpuh..jgn pk tanggungan atas pekerja kontrak ni, tp in a long term ape profit yg pekerja kontrak boleh bagi utk ekonomi negara..pada aku tu yg lebih penting..
MK da bertukar..takkan pemikiran ekonomi kat takuk tu jugak...

_________________


http://nadmisz.blogspot.com/
sHaRe ur cOmmeNts WiF mE...
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 32
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by mEnt@L_phoBia on Fri 24 Oct 2008, 12:52 pm

takmo brenti kerja takmo brenti kera...kalo kene brenti, aku mogok mkn bebanyak.....mkn dalam bilik aku nih..aku kunci..dah la kunci suma bilik kat BPP nih ada kat aku...aku sorok kat dalam bilik aku...huwarhhhhhhhhhhhh huwarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
avatar
mEnt@L_phoBia
HOT poster!
HOT poster!

Male Number of posts : 292
Age : 33
Kementerian : Bumi BPP
Bahagian : Menvari jodoh
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by Adiputra on Fri 24 Oct 2008, 3:49 pm

Hehe.. tadi dah bincang ngan kenjar ngan bahar.. mulai dari arini.. kita tubuh jawatan baru.. PTD = Pegawai Tadbir Diplomatik adalah jawatan yang dikejar... (bukan kenjar ek).. So, kita skarang ialah PBD...

PBD=Pegawai Bakal Diberhentikan.. Hehe... (lariiik!!)

p/s: tajul.. sila explain pasal spekulasi 50 ribu tu...

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dayonagi83 on Fri 24 Oct 2008, 3:53 pm

adoi la adi..
tajul kater,pegawai JPA tue la yg ckp yea..
peg tue ty,kat mana la CUEPACS dpt angka 50 tue..
padahal ikut senarai yg ada kat JPA, senarai nama kontrak hy dlm 30 ribu jer..
mmg ada yg akn ditamatkan but itu merujuk kpd yg dah lama ant 5 dan ke atas yg mmg xde hrpn tuk diserap..
tue yg pegawai tue explain kat tajul n yg g interview tue la..
avatar
dayonagi83
Awesome poster
Awesome poster

Female Number of posts : 175
Age : 34
Kementerian : MOF
Bahagian : Pengurusan Belanjawan
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by Adiputra on Fri 24 Oct 2008, 4:02 pm

bahasa ape ko guna jen? tak paham aku..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by dayonagi83 on Fri 24 Oct 2008, 4:07 pm

woi..
aku guna bhs melayu la..
xkan bhs jepun lak..
ko fhm ke x?
meaning berita tue rumors..
walau ada betul gak..
tp yg akan diberhentikan ialah org2 kontrak yg dah masuk 5 tahun dan xde hrpn tuk diserap..
x fhm lg ker?
avatar
dayonagi83
Awesome poster
Awesome poster

Female Number of posts : 175
Age : 34
Kementerian : MOF
Bahagian : Pengurusan Belanjawan
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by ida on Fri 24 Oct 2008, 4:18 pm

huhu..ala2 mcm PTD kan..tp aku xnak jd PBD uuuwaaaa
avatar
ida
Hardcore poster
Hardcore poster

Female Number of posts : 242
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam dan Khidmat Pengurusan
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by Adiputra on Fri 24 Oct 2008, 4:29 pm

baca utusan lak. baca yg pengarah JPA kot kasi ulasan.... lagi tertampar dan tertusuk didada...

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by nEeyA_deEya on Fri 24 Oct 2008, 4:31 pm

la hai korang ni..
janganla guna BPD..tu nama bhgn aku keja ni beb
BPD = Bhgn Perangkaan Demografi
huhuhuhu

_________________


http://nadmisz.blogspot.com/
sHaRe ur cOmmeNts WiF mE...
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 32
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: 50,000 pekerja kontrak akan di berhentikan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum