PERHATIAN
Mari lihat gambar GATHERING BERBUKA PUASA di Warisan, Putrajaya pada 18/9/08!
Latest topics
» fish oil sale
Thu 04 Aug 2011, 7:37 am by Guest

» Brown University Emergency Medicine Residency
Thu 04 Aug 2011, 3:14 am by Guest

» the benefit of fish oil
Tue 02 Aug 2011, 2:55 pm by Guest

» play casino online for free
Tue 02 Aug 2011, 1:06 pm by Guest

» смотреть гинекологический осмотр
Mon 01 Aug 2011, 6:55 am by Guest

» x-Hack hack you
Sun 31 Jul 2011, 10:48 pm by Guest

» Drug Schemata Prior
Sun 31 Jul 2011, 10:33 pm by Guest

» backlink checker backlinks service
Sun 31 Jul 2011, 8:57 am by Guest

» AppomiamictSS
Sat 30 Jul 2011, 2:10 am by Guest

Tahukah Anda?
Anda boleh customize profile anda dengan avatar dan signature.

Anda juga boleh set profile anda supaya menghantar email alert tentang aktiviti forum2 yang sedang anda layan.

Jangan lupa untuk set Timezone anda kepada GMT+8 supaya masa anda selaras dengan kami. Semua function ini boleh didapati di PROFILE.
Gallery



Minyak Naik...

View previous topic View next topic Go down

Minyak Naik...

Post by Zangetsu on Thu 18 Sep 2008, 11:49 am

Utusan mengatakan harga minyak pasaran telah meningkat dari 88 dolar kepada 92 dolar setong.. dulu kate menteri KPDHEN harga minyak akan diturunkan mengikut harga minyak semasa... kini katenya lagi harga minyak akan ikut nilai ringgit seperti mana yang diketahui ringgit malaysia makin jatuh berbanding dolar amerika.. dan di jangka akan menyebabkan tiada penurunan minyak tetapi peningkatan harga minyak berdasarkan kekukuhan mata wang malaysia berbanding dolar amarika...ini kerana jikalau di kira mengikut pengiraan terdahulu semasa harga minyak naik sepatutnya sekarang harga minyak hanya Rm 1.70 seliter.plus subsidi kerajaan sebanyak 30 sen.menjadikan harga minyak Rm 1.40 je seliter.(tu yg sepatutnya...tetapi dibangkitkan isu kejatuhan mata ringgit malaysia skrg Rm3.50=USD 1) serta pemberitahuan perdana menteri yang mengatakan keuntungan petronas berkurangan sbb harga minyak dunia turun. Harga minyak dijangka akan naik lagi..huhu.. pelik aku baca nih... pakar ekonomi ke aper...aku blajo lain... rakyat nak harga minyak dunia turun.. Pm lak sedih harga minyak turun sbb petronas xdek untung..huhuhu.. ape ape renungkan..harap2 minyak turun.. 15 sen pun jadi laa... lg sumber mengatakan bahawa buat masa sekarang rakyat sebenarnya memberi subsidi kepada kerajaan dgn harga minyak dunia yg jauh lebih rendah berbanding harga minyak yang di jual.. ini kerana :

Harga semasa (malaysia) : RM2.55 seliter(subsudi kerajaan 30sen)
Harga dunia : Rm 1.70 seliter

subsidi rakyat pada kerajaan : 85 sen tolak subsidi kerajaan 30 sen
=55 sen perliter
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 32
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

jgn peningkan kepala..

Post by apakonak on Thu 18 Sep 2008, 12:01 pm

aku rasa di sini ade unsur2 politik..
aku harap biarlah ruangan kiter ni bebas darpda pengaruh politk...
tak perlu lah kiter memeningkan kepala yg da pening ni...

apakonak
Guest


Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by honam on Thu 18 Sep 2008, 12:03 pm

siapakah gerangan apakonak?
introduce le skit..........
hehe
avatar
honam
Addicted poster
Addicted poster

Male Number of posts : 108
Age : 33
Kementerian : kementerian kewangan malaysia
Bahagian : belanjawan
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by intan_bpk on Thu 18 Sep 2008, 12:35 pm

aku nak harga minyak turun..tak bley ke buat cm apa yg DSAI cakap haritu ?...(time debate dgn Dato' Shaberi)..
avatar
intan_bpk
Regular poster
Regular poster

Female Number of posts : 54
Age : 33
Kementerian : Kewangan
Bahagian : BPK
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Zangetsu on Thu 18 Sep 2008, 12:36 pm

hahaha....aku pun nak minyak turun
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 32
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Thu 18 Sep 2008, 10:41 pm

Copy and paste spt di forum2 yg lain:

Memandangkan kita ini pegawai kerajaan dan forum ini dibina atas pelantikan kita di MOF, maka dinasihatkan kawan2 tidak berbincang secara direct. Mohon disimpangkan sedikit menjadi bentuk ilmiah dan tidak bersifat attacking. Ingat yg kita dah sign agreement...

Terima kasih.. Sila sambung perbincangan anda.

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by pendekar mustar on Tue 07 Oct 2008, 5:09 pm

sekarang nie pasaran minyak dunia lagi turun pada pada paras bawah USD90 setong. aku harap kerajaan akan turunkan lagi harga minyak. kembali pada asal, tak pun turunkan lagi.tapi yang aku heran walaupun minyak turun tapi barangan keperluan tak pula ikut jejak penurunan harga minyak. hai....beginilah lah nasib diriku yang malang......korang ade idea tak cam ner nak mengatasi masalah nie....poning2..............

pendekar mustar
Newbie
Newbie

Male Number of posts : 6
Age : 38
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : bahagian dasar saraan wang awam dan khidmat
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by nEeyA_deEya on Wed 08 Oct 2008, 9:47 am

secara logiknya..
harga barang susah nak naik kecuali time perayaan..
so dgn kenaikan harga minyak penjual dapat peluang utk menaikkan harga barang selain melaksanakan tolakan kos kepada pengguna..sebenarnya lau kira2 untung penjual tak berubah pun..mungkin ada naik sket la..tp tak banyak...
menda2 camni biasa la kan..ekonomi kan satu kitaran..skang maybe kita punye ekonomi kat bawah..tp lau ikut hukumnya, ekonomi kita akan berada di atas semula..
hehehehe..juz praktik ape yg da blajo dolu...

_________________


http://nadmisz.blogspot.com/
sHaRe ur cOmmeNts WiF mE...
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 32
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by pendekar mustar on Wed 08 Oct 2008, 1:45 pm

ooo..........gitu ker...ni menunjukkan ekonomi kita naik pun dalam berapa % kalau nak di bandingkan dengan kadar inflasi sekarang............dengan kadar inflasi kita semakin naik menyebabkan rakyat terpaksa menanggung beban...........persoalannya sekarang bagaimana peranan yang seharusnya di mainkan oleh rakyat bagi megurangkan bebanan dan dalam masa yang sama menurunkan kadar inflasi....................

pendekar mustar
Newbie
Newbie

Male Number of posts : 6
Age : 38
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : bahagian dasar saraan wang awam dan khidmat
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Wed 08 Oct 2008, 1:48 pm

Yang penting.. minyak turun, harga barang harus turun jugak.. melampau la peniaga dpt untung lebey tapi kita yg tanggung kerugian... bayar lebey.

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by pendekar mustar on Wed 08 Oct 2008, 5:26 pm

itu lah pasal........mengapa ada sesetengah peniaga berpendapat barangan susah nak dapat menyebabkan mereka terpaksa menaikan harga barang....kalau dulu alasan sebab minyak naik maka harga barang juga harus naik....sekarang minyak dh turun mengapa masih lagi mencari alasan untuk tidak menurunkan harga barang.....adakah mereka juga takut rugi....sedangkan kerajaan juga ada bagi subsidi kepada beberapa barangan keperluan harian....jadi aku rasa kerajaan dan agensi yang terlibat harus mencari satu formula atau kaedah yang bijak bagi menyenangkan kedua belah pihak antara pengguna dengan peniaga...

pendekar mustar
Newbie
Newbie

Male Number of posts : 6
Age : 38
Kementerian : kementerian kewangan
Bahagian : bahagian dasar saraan wang awam dan khidmat
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Thu 09 Oct 2008, 10:33 am

Mana hizal geng pemantau KPDN kita?

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Zangetsu on Thu 09 Oct 2008, 12:34 pm

minyak xle turun lebih dari 12 sen...
sebab utama xmo bg peniaga minyak rugi dengan stok lama...
huhu...
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 32
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Mon 13 Oct 2008, 7:00 pm

turun aaa turun arrr..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Zangetsu on Tue 14 Oct 2008, 9:34 am

nanti aku jupe bomoh...
suh dia turun harga minyak
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 32
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Tue 14 Oct 2008, 1:42 pm

bomoh jual minyak..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by nEeyA_deEya on Tue 14 Oct 2008, 1:50 pm

susah minyak nak turun skang..
erm..dengar2 bajet 2009 pun nak di revise pulak..
agak2 kesan drp tu minyak akan bertambah mahal atau bertambah murah...???

_________________


http://nadmisz.blogspot.com/
sHaRe ur cOmmeNts WiF mE...
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 32
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Zangetsu on Tue 14 Oct 2008, 5:05 pm

murah...
mesti murah nyer...
xper..
aku nak jupe bomoh...
suh dia jampi bg minyak turun...
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 32
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Adiputra on Wed 29 Oct 2008, 3:37 pm

Tak sampai brape bulan, minyak turun mendadak.. Aku bajet esok lusa minyak turun agi... nampaknya debat antara kerajaan dengan DSAI tempoh lalu memberi kesan. teori DSAI utk menurunkan harga minyak sekiranya pembangkang rule membuka mata rakyat. Kita perlukan pembangkang utk check and balance. mende ni yg jadi skarang...

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Minyak Naik...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum