PERHATIAN
Mari lihat gambar GATHERING BERBUKA PUASA di Warisan, Putrajaya pada 18/9/08!
Latest topics
» fish oil sale
Thu 04 Aug 2011, 7:37 am by Guest

» Brown University Emergency Medicine Residency
Thu 04 Aug 2011, 3:14 am by Guest

» the benefit of fish oil
Tue 02 Aug 2011, 2:55 pm by Guest

» play casino online for free
Tue 02 Aug 2011, 1:06 pm by Guest

» смотреть гинекологический осмотр
Mon 01 Aug 2011, 6:55 am by Guest

» x-Hack hack you
Sun 31 Jul 2011, 10:48 pm by Guest

» Drug Schemata Prior
Sun 31 Jul 2011, 10:33 pm by Guest

» backlink checker backlinks service
Sun 31 Jul 2011, 8:57 am by Guest

» AppomiamictSS
Sat 30 Jul 2011, 2:10 am by Guest

Tahukah Anda?
Anda boleh customize profile anda dengan avatar dan signature.

Anda juga boleh set profile anda supaya menghantar email alert tentang aktiviti forum2 yang sedang anda layan.

Jangan lupa untuk set Timezone anda kepada GMT+8 supaya masa anda selaras dengan kami. Semua function ini boleh didapati di PROFILE.
Gallery



Etika Berforum

View previous topic View next topic Go down

Etika Berforum

Post by Adiputra on Sun 14 Sep 2008, 2:26 pm

Salam Sejahtera Dan Selamat Datang Ke Forum MOF-ers!



Forum ini di buka untuk semua warga MOF lantikan N41 June 2008 bagi menambahkan perbincangan yang menarik dikalangan. Berikut adalah senarai tatacara dan etika forum yang harus di perhatikan oleh semua ahli.



1. Post Di Forum Yang Sesuai

Terdapat banyak Forum dalam lelaman ini. Sila gunakan forum yang sesuai apabila memulakan topik yang baru.


2. Jangan Terkeluar Dari Tajuk

Tuliskan pendapat anda sesuai dengan tajuk yang anda pilih. Jangan campur adukkan dengan isu-isu yang lain. Jika perbualan sudah lari jauh dari tajuk asal, para Moderators akan masuk untuk meleraikan keadaan. Pertimbangkan untuk membuka topik baru yang lebih sesuai jika anda ingin menimbulkan isu-isu lain.


3. Elakkan Dari Menggunakan Caps Huruf Besar

Di dalam alam sembang maya, Huruf Besar selalunya menunjukkan kemarahan seseorang. Cubalah elakkan dari menggunakannya semasa berbicara melainkan jika anda ingin menekankan sesuatu isu atau emosi.


4. Klik "Post" Dan Tunggu Hingga Mesej Anda Keluar

Anda tidak perlu menghantar mesej berulang-ulang kali melainkan jika ada mesej "error" yg keluar.


5. Sikap Berhemah

Jangan gunakan forum ini untuk melancarkan serangan peribadi terhadap orang lain. Jangan kutuk-mengutuk, mencarut atau melontarkan bahasa yang kesat. Berforumlah secara berhemah.


6. Hormati Pandangan Orang Lain

Kadang-kadang anda akan berdepan dengan tulisan orang lain yang menyinggung perasaan anda. Sebelum membuat serangan balas secara terbuka, pertimbangkan dahulu kemungkinan mereka tidak berniat untuk menyinggung perasaan orang lain. Sangat mudah untuk membuat salah tafsiran melalui sebarang tulisan dalam sesebuah forum. Tidak perlu sama sekali untuk menyelesaikan masalah dengan menghina. Hormati pandangan orang lain walaupun mungkin pandangan mereka tidak sama dengan anda.


7. Kritikan

Sesuatu topik tertentu mungkin boleh mengundang kritikan daripada ahli forum yang lain. Topik sebegini amat menarik untuk dibincangkan. Inilah proses pembelajaran sebenarnya. Jika kritikan terlalu pedas, forumer lain mungkin tawar hati untuk memberikan pendapat. Jika kritikan tidak ikhlas pula, tiada sesiapa yang akan mendapat manfaat. Kedua-duanya akan menggagalkan tujuan sebenar forum. Jika anda dikritik hebat, jangan jadikan ia sesuatu yang peribadi. Kalau anda mengkritik, lakukan ia hanya sekiranya anda merasakan bahawa kritikan anda dapat memberi kebaikan dan menyumbang terhadap sesuatu topik, kalau tidak lebih baik diam dan biarkanlah orang lain yang melakukannya.


8. Jangan УTROLLФ

Apakah itu troll? Ia adalah orang yang suka menulis sesuatu yang dapat membangkitkan kemarahan orang tetapi kemudiannya memerhatikan sahaja orang lain berlumba-lumba datang untuk bertelingkah. Selalunya golongan ini menggunakan nama orang lain atau menulis menggunakan nama-nama yang berbeza. Umumnya mereka akan melakukan apa sahaja untuk menarik perhatian umum. Jika anda melihat topik seumpamanya, janganlah memberi respon Ц topik itu mungkin akan dipadamkan atau dikunci akhirnya.


9. Aduan

Jika anda mempunyai sebarang aduan, sila ajukan kepada Moderator yang bertugas. Para Moderator akan menimbangkan aduan tersebut dan mengambil tindakan lanjut jika perlu.




Setiap tatacara dan etika di atas disediakan untuk menimbulkan suasana keselesaan kepada ahli ketika berforum. Semua pendapat dan komen di dalam forum ini adalah tanggungjawab mutlak setiap ahli yang menghantarkan komen. Komen-komen tersebut tidak memaparkan sebarang pendapat Forum Melayu Kita dan melayu.sg, dan Forum Melayu Kita dan melayu.sg tidak akan dipertanggungjawabkan ke atas sebarang komen yang dipaparkan di forum ini. Marilah kita bersama berbincang dengan berhemah demi kebaikan semua.



Selamat berforum dan salam muhibbah!




Pentadbir Forum

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by ct_bpk on Mon 15 Sep 2008, 12:41 pm

baekkkk boss......saya akan patuhi sume etika2 tu.... Razz

ct_bpk
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 22
Age : 34
Kementerian : MOF
Bahagian : Perolehan Kerajaan (Unit Perunding)
Registration date : 2008-09-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Adiputra on Mon 15 Sep 2008, 12:56 pm

bagus.. pandai adik abang..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by kak eta on Mon 15 Sep 2008, 5:24 pm

Faham tuan tanah...
avatar
kak eta
Regular poster
Regular poster

Female Number of posts : 67
Age : 41
Kementerian : Kewangan
Bahagian : Perancangan Korporat
Registration date : 2008-09-13

View user profile http://zeeta-scorpio.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Adiputra on Mon 15 Sep 2008, 5:27 pm

tak bayar cukai tanah agi ni..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by nEeyA_deEya on Mon 15 Sep 2008, 5:33 pm

zakat fitrah da bayar..??
huhuhu

opss..terkeluar topic..
sowy boss
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 33
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Adiputra on Mon 15 Sep 2008, 5:39 pm

belum belum... (masuk topic balek..)

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by nEeyA_deEya on Tue 16 Sep 2008, 12:29 pm

lau macam kite kuarkan pendapat..
kadang2 tu dalam tak sedar kite maybe menyentuh sensitiviti kaum lain atau org len..aku pon macam tu jugak..so
lau korang terbaca post aku yg agak sarcastic tolong la tego ek...
avatar
nEeyA_deEya
Spammer!
Spammer!

Female Number of posts : 369
Age : 33
Kementerian : need'z ent.
Bahagian : bhgn org malaysia
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://profiles.friendster.com/8039044

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Adiputra on Tue 16 Sep 2008, 1:10 pm

erm.. ada sesetengah forum memang dicipta utk bahaskan perkara ni.. tiada apa yg perlu diselindung. Contohnya forum politik.. kalau korang join, ada jek yg memang open2 cerita.. tapi sume mesti atas dasar fakta.. jangan atas dasar hasutan atau ura2.. baru perbincangan berilmiah.. ala cam kat U dulu..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Zangetsu on Thu 18 Sep 2008, 10:50 am

haha..
ok kompem da baca nih..huhu
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 33
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by DianZul on Thu 18 Sep 2008, 12:54 pm

Em..ok..tapi kalu moderator yang emo camne ek?

DianZul
Newbie
Newbie

Female Number of posts : 11
Age : 34
Kementerian : kewangan
Bahagian : pengurusan sumber manusia
Registration date : 2008-09-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Zangetsu on Thu 18 Sep 2008, 12:59 pm

kalu mederator emo kompem dia delete topic ..
hahaha..lagi mau tanyer
avatar
Zangetsu
Spammer!
Spammer!

Male Number of posts : 318
Age : 33
Kementerian : KK
Bahagian : MKD
Registration date : 2008-09-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Adiputra on Thu 18 Sep 2008, 10:27 pm

actually moderator kene bijak dan takle emo.. dia tahu timbang tara dia apabila sesuatu topic tu menyimpang, atau mengutuk, atau negatif...dll.. Ahli topic tu gak leh jek tego moderator atau beri pendapat kepada moderator.. It's a two way communication..

_________________


avatar
Adiputra
Admin
Admin

Male Number of posts : 411
Age : 33
Kementerian : Kementerian Kewangan Malaysia
Bahagian : Bahagian Kawalan dan Pemantauan
Registration date : 2008-09-12

View user profile http://www.friendster.com/adiputra

Back to top Go down

Re: Etika Berforum

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum